В четвъртък 8 дилъри бяха арестувани

28 души  ще получат обвинения след акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП срещу производство и разпространение на наркотици в цялата страна. 8 от тях вече са арестувани.

Престъпната организация е генерирала милиони левове печалба. Има данни, че се е ползвала с протекция от висши полицаи. Арести имаше в София, Пловдив, Поморие, както и на други места в страната. 28 лица ще бъдат привлечени под наказателна отговорност.

В лабораторията в София мафиотите са правели наркотик, който разпространявали из цяла България. Дилърите са предлагали дрогата и на деца, като са обикаляли училищата.

Гешев пред NOVA: 8 задържани при удара срещу наркогрупата на Радо Ланеца (ВИДЕО)

Групата е генерирала печалба от милиони левове годишно, а част от парите са давани за подкупи. По информация на спецпрокурорите лидер на тази група е известният в криминалните среди Радо Ланеца.

В студиото на „Здравей, България” спецакцията коментира Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията. „В България се разкриват десетки такива оранжерии. Самото отглеждане на канабис стана твърде лесно и има много потребители, които го отглеждат в домовете си. Очевидно става въпрос за група, която се занимава с доставки на едро, вероятно зарежда някаква мрежа от дилъри в София”, добави Русев.

Спецакция срещу кражби и разпространение на дрога в Бургас

„Канабисът се отглежда основно в България. Заради множество рецепти в интернет доста хора в домашни условия готвят т. нар. „пико”. По-сложно е с кокаина и хероина – там става въпрос за трансграничен трафик. Трябва да имаш конкретните контакти, за да ги разпространяваш”, посочи Атанас Русев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.