Три от колоните са сериозно пострадали

Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха на 13 август пожар в близост до АМ „Струма“ край Дупница, съобщиха от институцията. 

Най-вероятно лицензът на фирма „Феникс Дупница“ ще бъде отнет. Това заяви за БНР директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

След големия пожар на АМ „Струма” има съмнения за състоянието на три от колоните на магистралата. Това е и причината движението и в двете посоки да бъде спряно. Огънят тръгнал от леснозапалими материали в склад на предприятие. Оказа се, че собственикът на цеха за отпадъци няма никакво разрешение да складира каквото и да е под магистрала „Струма” и на своя глава решил да използва пространството, за да подреди там балираните отпадъци, които изгоряха.

Предстои на надлеза, който беше обхванат от пожара на сметището, да бъде направен обстоен оглед от екип от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя. Ще бъдат обследвани стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. Първоначалният анализ ще бъде готов до края на деня. Въз основа на него ще се реши дали преминаването по съоръжението остава ограничено и какви ремонтно-възстановителни дейности ще е необходимо да се предприемат за безопасното преминаване по моста в района на пожара. След като е ясно какви мерки трябва да се изпълнят и има количествено-стойностна сметка АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

Пожари бушуват на няколко места у нас, обявиха частично бедствено положение в Дупница

„Материалите, които изгоряха не са опасни. Те стоят тук от години. Не сме имали разрешение да ги складираме под магистралата, но нямахме друг избор заради малкия терен, който притежаваме. Безсъвестни граждани също хвърляха отпадъци и така мястото се превърна в сметище. Никой не ни е правил забележка. Бяхме тук, когато някой хвърли нещо от магистралата и отпадъците се запалиха”, заяви в ефира на „Здравей, България” собственикът на цеха Кольо Илиев. Той допълни, че материалите се горят в ТЕЦ „Бобов дол”.

Според него палежът е умишлен. „Няма друг начин как да се случи”, заяви той.

От АПИ обясниха, че почистването на терена е задължение на Община Дупница. От общината пък смятат, че АПИ е трябвало да вземат мерки и да почистат сервитута на магистралата.

Репортер: АНтон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.