Такива вече има на магистрала "Струма" и на пътя между Пловдив и Карлово

От КАТ са монтирали допълнителни камери на магистрала „Струма” и на пътя между Пловдив и Карлово. Причината са зачестилите катастрофи заради превишена скорост. новите радари ще следят за средна скорост.

Камерите за превишена средна скорост ще са на осем различни отсечки в страната. Ще заработят, след като получат лиценз за вярно измерване на скоростта. „Въпрос на може би три или четири седмици е да получим лиценз от българския институт по метрология за стандартизиране на измервателни уреди”, обясни  Христо Терзийски, началник на Главна дирекция „Национална полиция”.

АКЦИЯ: Засилени проверки по пътищата за контрол на скоростта

„Ефектът ще е много по-добър, защото ще успеем да контролираме в дадена отсечка, много по голяма отколкото 500 метра преди да намалят преди камерата, ще контролираме скоростта, защото е една от основните причини за пътни произшествия”, коментира главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Всеки от радарите ще засича и дали автомобила има валидна застраховка гражданска отговорност. а шофьорите все пак може и да измамят камерите. Продължават и масираните проверки за употреба на алкохол и наркотици. до момента са засечени и близо 1800 дрогирани шофьори на пътя.

40 камери ще следят за нарушители в бус лентите в София

От „Пътна полиция” са стартирали обществена поръчка и за закупуването на 80 нови подвижни камери за превишена скорост, така наречените триноги. Те ще започнат да засичат нарушения до няколко месеца.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.