Служители на специалната секция за палежи на гръцката пожарна служба (DAEE) са открили предмети, използвани при разпалването на пожари

Четвърти ден продължават усилията за справяне с голям горски пожар в природен резерват на остров Евия. Властите извършват проверка на индикации, че огнената стихия е причинена от палеж, съобщава БГНЕС.

Съобщава се, че служители на специалната секция за палежи на гръцката пожарна служба (DAEE) са открили предмети, използвани при разпалването на пожари, като плат, пластмасови части от кани и натрупани клони и дърва.

Пожар заплашва с екологична катастрофа остров Евия

Гръцкият оператор SKAI заяви, че DAEE проучва доказателства, показващи, че пламъците са тръгнали от три различни части на гората. Взети са показания от 25 свидетели.

Властите са разговаряли и с трима заподозрени, които са жители на района, като част от продължаващото разследване.

Тъй като ветровете утихнаха през нощта, 390 пожарникари с екипировка и 101 превозни средства успяха да ограничат пожара в труднодостъпния каньон близо до село Платания и в петък сутринта нямаше активни фронтове в района.

Голям горски пожар на гръцкия остров Евия

Междувременно стана ясно, че половината от резервациите на остров Самотраки са отменени в резултат на проблемите с фериботната връзка на острова с Александруполис на континентална Гърция. Поради нарушения морски трафик стотици туристи бяха заклещени на острова с дни.

Самотраки беше отрязан от останалата част на страната за девет дни поради комбинация от силни ветрове и блокиране на фериботната връзка, която свързва острова с Александруполис.

Повече от 1500 туристи, които бяха на острова, успяха да си тръгнат едва в четвъртък сутрин, като три ферибота направиха няколко пътувания до континента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.