Стотици красиви птици избраха да отдъхнат в Атанасовското езеро

Стотици красиви птици избраха да отдъхнат в Атанасовското езеро. През август то се оказа изключително привлекателно място за десетки видове птици.

Най-вълнуващи са десетките екземпляри розово фламинто, които намират спокойствие и сигурност в басейните в северната част на езерото - територията на поддържания резерват. Допреди 5-6 години розовото фламинго е истинска рядкост за нашите географски ширини.

"Предполагаме,че идват от някои от колониите в делтата на Марица или от някои от турските колонии по Средиземноморието", каза Спас Узунов от Фондация "Биоразнообразие".

Турски съд спря строежа на магистрала заради фламинго

Орнитолози регистрирали отделни екземпляри от красивата птица дори в Украйна. Специалистите го обясняват с глобалните климатични промени. "Естествено, и някои други локални фактори, като например – в някои от турските колонии има безпокойство, засилено строителство, урбанизация и част от птиците мигрират от там и търсят къде да мигрират", каза още Узунов.

Мече води "битка" с надуваемо фламинго (ВИДЕО)

Спокойствие им давали определени водни басейни у нас- язориви в Кърджалийско, водоеми в Южна Тракия, Бургаските езера. Важно за розовото фламинго при избора му на територия, на която да се установи била и храната. "Розовото фламинго се храни с най-обичаната храна, не само за него, но и за голяма  част от обитателите на Атанасовско езеро са солнично раче, сартемията. Това симпатично ракообразно, което е и причина за розовия цвят на водите, но не само на Атанасовско езеро", заяви Радост Цонева от Фондация "Биоразнообразие".

Освен необичайните гости в момента, в защитената територия могат да се видят розови пеликани, многобройни ята - дъждосвирцови птици.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.