Сестра Серафима плаща за поддръжката от ниската си пенсия

Сестра Серафима се грижи съвсем сама за огняновския манастир „Св. Симеон Стълпинк и Света Петка Търновска”. От години светата обител се поддържа от пенсията на монахинята, в размер на 140 лв. Финансова помощ понякога оказват и дарители.

Монахиня се грижи сама за Огняновския манастир. „Малките манастири нямат дотации от никъде, затова грижата за тях е много трудна. В обителта в момента няма ток и вода, а колата, която помага за доставянето на храна е повредена”, каза сестра Серафима.

Манастирът често става обект на набези. „Много ни нападат, идват най различни крадци и определено не е за сам човек”, допълни монахинята.

Чехи станаха доброволци в Черепишкия манастир

На 1-ви септември предстои храмовият празник, а сестра Серафима се притеснява, че манастирът ще посрещне този ден в окаяно състояние.

„Тази година няма да имаме курбан, защото липсват средства. Не можем да закупим овца, а и няма готвач, който да я приготви. Въпреки това няма да позволим празникът да бъде отбелязан, както подобава”, посочи сестра Серафима.

Всеки, който иска да помогне на сестра Серафима и на Огняновския манастир може да се свърже с нея на телефон 0876 869 533.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.