Съоръжението е близо до Крумовград и е първото за добив на ценния метал от десетилетия

Официално започва работа новият рудник за добив на злато „Ада тепе”. Съоръжението е близо до Крумовград и е първото за добив на ценния метал от десетилетия.

Рудникът ще се разработва в продължение на 8 години. От него би трябвало годишно да се добиват 850 000 тона руда, от които да се извличат 85 000 трой унции златен концентрат, от който да се прави и златото.

300 души протестираха срещу добива на злато край Крумовград

Години наред хората в региона протестираха срещу този рудник, но ръководството му уверява, че всичко за опазването на природата е взето предвид. На мястото няма да има взривен склад, дейностите ще се извършват от лицензирана фирма, а отпадъците ще се съхраняват по специален начин.

Снимка: Правителствена пресслужба

В рудника ще работят повече от 300 души, повечето от които са от Крумовград.

Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Борисов изтъкна значението на разкриването на повече работни места и осигуряването на добри възнаграждения. „Стотици български граждани – мюсюлмани и християни, работят тук. Догодина март месец 2700 лева ще е средната заплата, сега е 2100. Ще продължим в тази посока“, заяви още при откриването министър-председателят Бойко Борисов.

Снимка: Правителствена пресслужба

За откриването пристигнаха премиерът Бойко Борисов и председателят на НС Цвета Караянчева. 

България иска в бъдещата Еврокомисия модерните ресори - киберсигурност и управление на Ай Ти (IT) технологии. Това заяви премиерът в коментар на публикация в „Политико“, че България иска еврокомисар по земеделието, съобщи БНР. Според Борисов сегашният ресор на Мария Габриел, която отговаря за цифровизацията, трябва да бъде разширен.

„За какво ти е ресор „Земеделие“? Там парите са разпределени ясно, точно – за всички държави. Какво ще направиш в ресор „Земеделие“?. Но някой пуска тези слухове, за да излезе, че след това едва ли не не са ни го дали. Това съм го заявил в Брюксел пред вас, пред Европейската комисия много отдавна“, каза премиерът.

Борисов коментира и оставката на шефа на НСО с думите: "Генерал Дяков си тръгна заради големите скандали в президентската институция, изритаха го".  В четвъртък съпругата на президента Десислава Радева реагира с гневен коментар във Facebook на публикация в сайт, според която именно тя е причина за напускането на Дяков. 

Освободиха от длъжност началника на НСО

Борисов отрече обвиненията на БСП, че бизнесменът Христо Ковачки ще участва в проекта.

„Америка - „Дженерал Електрик”, Франция, Германия, Съединените щати, Русия, Китай, Южна Корея и вие ме питате за Ковачки”, заяви Борисов.

А на заканата на БСП, че ще внесе сигнал в прокуратурата срещу  Ковачки, който бил протектиран от държавата, премиерът реагира така: „Аз се удивявам, че толкова години Ковачки и БСП работиха заедно, години наред. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако "Росатом" е близка до Ковачки, те просто в отчаянието си не знаят какво говорят тези хора.”

Борисов коментира и освобождаването на шефа на НСО. Вчера президентът Радев обяви, че той си е тръгнал по свое желание. Премиерът обаче има друга версия: „ Явно заради скандалите в НСО, ген. Дяков трябваше да бъде изритан”.

А вчера съпругата на президента Десислава Радева излезе с ироничен пост във Facebook, в който обяви, че поема вината за всички проблеми в държавата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.