Повече от 40 000 войници са на разположение в борбата с пожарите

Шест от бразилските щати поискаха помощ от армията, за да гасят пожарите в Амазония. Президентът на страната обяви в събота, че войниците ще бъдат изпратени там, където местните власти обявят, че имат нужда. Повече от 40 000 войници са на разположение, макар че някои медии изразиха съмнение, за това на какво ниво е оборудването и опита им в гасене на пожари.

Мащабното бедствие продължава да е централна тема за политици, активисти и популярни личности. Някои актьори и певци бяха обвинени, че разпространяват фалшиви снимки от пожарите и манипулират общественото мнение. Други са ангажирани с темата от години и продължават да агитират за по-стриктни мерки за опазване на горите.

Борис Джонсън: Унищожаването на Амазония не трябва да влияе върху търговските сделки с Бразилия

"Трудно е да приемеш, че още имаме този проблем. За нуждата да опазим дъждовните гори слушам, откакто бях 6-годишно дете. А ето че сега стигнахме толкова далеч и още нямаме решение как да спрем унищожаването им. Абсурдно е да трябва да обясняваме, че човечеството и кислорода са по-важни от краткосрочните търговски интереси", каза актрисата Анджелина Джоли.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си