Проектът е почти завършен, посочи кметицата

Следващата година предвиждаме цялостен ремонт на театър „София“. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при инспекция на реконструкцията на Столичния куклен театър, предаде БГНЕС. „Кандидатстваме за европейски средства. Проектът е вече почти готов”, посочи кметицата.

СНИМКИ ОТ ИНСПЕКЦИЯТА НА ФАНДЪКОВА ВИЖТЕ ТУК

Фандъкова съобщи за ремонта на още два културни институции. „Културният дом в Искър и Културният дом в Красно село ремонтирахме изцяло и станаха чудесни културни средища в кварталите. Остават ни Средец и Надежда. Предвиждаме ги за следващата година“, посочи тя.

Градоначалникът добави, че в момента се ремонтират и читалища. „Тази година за две читалища сме отпуснали средства, така че се опитваме да възстановим и да надградим културните пространства в София“, заяви столичният кмет.

ОТНОВО ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА: Тази вечер се играе политическата сатира "Ромул Велики"

Снимка: Олег Попов, NOVA

Тя провери ремонта на филиала на Кукления театър, намиращ се на ул. “Янко Сакъзов”. „Много се радвам, че сме на финала на цялостната реконструкция на салона. Това е един театър, с който се гордеем. Имат много успехи, печелят много награди, а и децата на София заслужават да се радват в най-добрата среда“, посочи кметът.

Фандъкова каза, че в хода на ремонта е поискано допълнително финансиране за изграждането и на платформа за декорите. „Тя вече се изпълнява, осигурихме допълнителни средства. Около половин милион лева е стойността на ремонта на цялата сграда. Освен салона и сцената, са направени и всички помещения, свързани с артистите – гримьорни, тоалетни, включително и тези за деца и хора с увреждания. Остава да се направят рампата и платформата“, добави столичният кмет. Тя посочи, че до края на октомври очакват да бъде приключен ремонтът и от ноември да започнат репетициите и представленията. ”Следващата година съм поела ангажимент и работилницата да ремонтираме. Тук се правят куклите, декорите и това е необходимо за довършването вече на цялостния театър”, заяви Фандъкова.

„Радваме се, че всичко това се случва и децата на София ще имат едно чудесно реновирано място по всички изисквания, а артистите имат по-добри условия за работа”, каза директорът Иван Райков. Той заяви, че в началото на ноември там трябва да се репетира ново коледно представление - „Най-хубавият подарък”, чиято премиера е планирана за 14 декември. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.