Президентите на двете държави поднесоха венци и държаха речи в градчето Велюн

Отбелязваме 80 години от началото на Втората световна война.  В Полша, която на 1 септември е нападната от нацистка Германия, имаше много церемонии в присъствието на държавни глави от десетки държави.  Много от проявите бяха в  градовете, където започват бойните действия в Европа, отнели живота на десетки милиони.

Градчето Велюн -  мястото, където нацистката авиация провежда първата бомбардировка в най-кръвопролитната война в човешката история. Тук почит отдадоха. Президентите на Полша и Германия. "Светът изстрада тази хекатомба, за да научи един ужасен урок. Урок, с цената на десетки милиони жертви, най-вече обикновени, мирни хора, без оръжие в ръка. Това е най-голямото жертвоприношение в човешката история”, коментира полският президент Анджей Дуда.

"Стоя тук пред вас - тези, които оцеляхте и наследниците на жертвите, стари и млад от град Велюн, като съм едновременно смирен и благодарен. Покланям се пред загиналите при атаката над града. Отдавам почит на полските жертви на германската тирания и моля за прошка" , заяви Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия.

Пет неща, които трябва да знаем за „Желязната завеса” (СНИМКИ)

Паралелно с тази церемония, премиерът на Полша и заместник-председателя на Европейската комисия оглавиха възпоменателна проява в Гданск. Тя започна точно в 4:40 сутринта местно време, когато нацистите стартират офанзивата срещу Полша. "Трябва да помним загубите, които понесохме и да говорим за тях. Трябва да настояваме за истината и да изискваме компенсация" , каза премиерът на страната Матеуш Моравецки.

В думите на Моравецки звучеше  позиция на управляващата партия в Полша. Тя иска от Германия допълнителни компенсации за нанесените щети. „Отворено съзнание за тези, които са различни от нас, уважение за всеки човек и диалог - това е начина да вървим напред. Вярвам, че така Европа може да почете паметта на тези, които паднаха, за да сме свободни", обяви Франс Тимерманс, зам.-председател на Европейската комисия.

По-късно, във Варшава, официално бяха посрещанати президентите на редица държави, поканени на церемониите.  България беше представена от държавния глава Румен Радев. Полша е сред най-засегнатите от Втората световна война страни. Една пета от населението й е избито, включително почти всички 3 милиона евреи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.