Местните избори ще се състоят на 27 октомври

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще се кандидатира за нов мандат на местните избори, които ще се състоят на 27 октомври. Това обяви тя при проверка на строителството на участък от третата линия на метрото от Орлов мост до бул. "България".

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Олег Попов, NOVA

"Взех своето решение. Кандидатирам се за нов мандат за кмет на нашия град. София се развива през последните 10 години и се променя. Не с приказки, а с работа. Отново ще заложа на ясен и точен график. Той включва нови идеи и нови проекти. Решението ми не е спонтанно. То се основава на чувството ми за отговорност към голямото доверие, което получавам през всичките тези години", коментира Фандъкова. 

Тя си постави три основни задачи за следващия мандат. Първата е активна целенасочена работа в кварталите – малките улици, асфалтиране, паркиране. Кметът на София обеща 8 нови парка, зелени коридори и зелен пояс, както и дигитализация на общината. 

Тя посочи, че строежът на метрото е стратегически проект и няма да спира: "Най-големият стратегически проект на общината не трябва да спира. Строежът на метрото трябва да продължи", коментира Фандъкова.

Основна задача пред Фандъкова ще бъде внедряването на високите технологии в общината за по-голяма прозрачност в управлението. А на критиките за последните ремонти в София, Фандъкова отговори с признание: „Очаквам от днес до месец октомври да се отрича всичко, което сме направили. Разбира се, че съм правила пропуски, бъркала съм в преценки и за хора, бъркала съм и в преценки за ситуации, но за 10 години с тези темпове на работа няма как да бъдем застраховани от грешки”.

До дни Фандъкова ще предложи на ГЕРБ и изборна листа. В нея се предвижда участието на „изтъкнати специалисти в различни сфери”. Фандъкова отрече да има притеснение от прогнозните социологически данни, които сочат загуба за нея в битка с евентуалния й съперник Мая Манолова.

Ще влязат ли Фандъкова и Манолова в пряк сблъсък за кметския стол в София?

Разширението на Южната дъга от "Младост" до АМ "Тракия", пък ще започне  през този месец. Кметът залага и на вътрешните рингове, които ще облекчат трафика в града. На въпрос ще победи ли Мая Манолова на изборите кметът отговори, че тя още не е обявила дали ще се кандидатира. За Фандъкова силната мотивация да продължи напред се дължи на доверието на хората. Те ще решат какъв ще бъде резултатът от изборите. Ние сме готови да работим, подготвили сме нашата програма, заяви Фандъкова. Тя посочи, че преди 10 години екипът е започнал работа в условия на тежки кризи, които вече никой не помни. Фандъкова обяви, че съвсем скоро ще представи новата листа с общинските съветници на ГЕРБ. Изпълнителната комисия на партията ще трябва да заседава и да я одобри. Днес обявявам своето решение, в следващите дни ще продължим да работим и когато съм готова с листата, ще го обявява публично, както направих днес, каза кметът.

Градоначалникът допълни, че с тези темпове на работа е нямало как тя и екипът й да се застраховат от грешки. „Получавала съм винаги подкрепата на премиера”, заяви още тя. 

А след регистрацията на ГЕРБ в ЦИК, от партията направиха заявка за победа. „Ние имаме самочувствие не само в София, но и в цялата страна чрез нашите изключително успешни кметове и общински съветници отново да потвърдим нашия резултат от миналите избори”, заяви Цветомир Паунов от ГЕРБ.

А след като премиерът Борисов предвеща подли избори, Фандъкова допълни: „Моята мотивация е да работя, какъв стил ще изберат останалите кандидати е работя на останалите политически сили”, каза Фандъкова.

В момента Йорданка Фандъкова управлява София в третия си мандат. Тя е първата жена- градоначалник на най-голямата община в страната, след като спечели изборите за кмет през 2009 г., 2011 г. и 2015 година.

Преди да стане кмет Йорданка Фандъкова за кратко беше министър на образованието в първото правителство „Борисов”. По-малко от месец беше и депутат от ГЕРБ.

Реално политическата й кариера започна в Столичната община, като заместник на тогавашния кмет Бойко Борисов. Тя отговаряше за образованието, културата, спорта и превенцията на зависимости. Преди политиката Фандъкова има 20-годишна професионална биография първо като учител по руски, а после и като директор на Втора немска гимназия в София.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.