На дружеството е издаден акт по време на проверката, назначена от главния прокурор

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник издаде принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация – Перник”. Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството, съобщават от МОСВ.

Спирането ще бъде извършено, като се преустанови подаването на горива към котлите с цел принудително извеждане от експлоатация. Срокът на действие на мярката е до изпълнение на условията на действащото комплексно разрешително.

След заповед на главния прокурор Сотир Цацаров от Министерство на околната среда и водите извършват проверки на място в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „ Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД. Проверките се извършват от командировани служители на Регионални инспекции по околната среда и водите, които са различни от тези, на чиято територия се намират проверяваните дружества.

Проверките трябва да бъдат извършени в срок от 1 месец. Ще бъдат проверени издадените разрешителни за съхранение и изгаряне на отпадъци, документите за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества; видът и количеството съхранявани и използвани за горене отпадъци и съответствието им с документацията на дружествата. На прокуратурата ще бъдат предоставени и данни за извършени измервания и проби.

Главният прокурор прати разследващи в няколко ТЕЦ-а (ВИДЕО+СНИМКИ)

Жандармерията блокира ТЕЦ-Перник късно снощи, а прокурори и следователи започнаха проверки на документацията. 

„Информацията, с която разполагаше главният прокурор е, че са горени RDF и биомаса, което принципно като самостоятелно горене не представлява проблем, но е налице несъответствие с по-комплексното разрешително на съответните ТЕЦ-ове за използване в процеса на горене”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

От ТЕЦ Перник категорично заявиха, че по време на проверката не са открити никакви нарушения.

„Всичко, което поискаха да видят, им беше предоставено. Мисля, че не се установи нарушаване, на което и да било разрешително, наредба или закон”, заяви Любомир Спасов, изпълнителен директор на „Топлофикация Перник”.

А от вчера въздухът в Перник е осезаемо по-чист. Вече 24 часа миризмата на бакелит и пластмаса, с която перничани живееха седмици наред, не се усеща.

От Сдружението „Дишай, Перник” също заявиха, че акцията на службите в града дава мигновен резултат. Изразиха съмнения обаче, че ако не бъде открит, източникът на замърсяването ще поднови дейността си в момента, в който жандармерията напусне Перник.

„Проверки се правят изненадващо, не се съобщава за тях в сутрешния блок и не се правят вечер след това. Така че ако те имат за цел да хванат някой в нарушение, не следва да бъде в този ред. Така че очакванията ми са занижени”, заяви Ивайло Велинов, председател на Сдружение „Дишай, Перник”.

Сигналът, че в ТЕЦ-ове се изгарят боклуци бе подаден в ефира на NOVA преди дни от депутата Таско Ерменков. 

„Имам сведенията че такива отпадъци се горят в Перник, Сливен, „Брикел”, заяви Ерменков.

Ако се установи, че някое от проверяваните предприятия застрашава екологичната сигурност в страната, то ще бъде запечатано, заявиха от прокуратурата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.