Причината са сигнали за мръсен въздух

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешна проверка в няколко топло- и електроцентрали след сигнали за мръсен въздух. Във вторник жители на Перник излязоха на протест заради неприятни миризми от местния ТЕЦ.

Протест в Перник заради замърсяването на въздуха

Сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната предизвика проверки в четири централи -  „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „ Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД. И четирите са собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

От община Перник заявиха за NOVA, че за първи път от доста време насам във вторник вечерта не са получили сигнали за замърсен въздух. Проверява се какви отпадъци се горят в централите и има ли разрешителни за това.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Председателят на ДАНС докладва на главния прокурор информация, че е налице опасност за екологичната сигурност на България в резултат на дейността на четири ТЕЦ-а на територията на страната. Информацията беше обобщена в справка, която сочеше, че в резултат на неправилно използване на определени съоръжения и в резултат на съвместно горене на въглища с отпадъци се получава замърсяване на околната среда, което заплашва животът и здравето на българските граждани ”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Ерменков: Италиански фирми пращат боклук в България, тук го горят в ТЕЦ-ове

След съвещание, на министъра на околната среда и водите е било връчено разпореждане на главния прокурор за незабавна проверка. Тя ще се съсредоточи върху това дали се спазват екологичните закони при осъществянето на дейността на 4 ТЕЦ-а.  

„Вчера в 21:00 часа на територията на четирите ТЕЦ-а се влезли екипи на МОСВ и МВР”, обясни Арнаудова. 

„Възложили сме документална проверка на всички документи, съпровождащи изгарянето на различните отпадъци - дали е било в съответствие с даденото разрешително, дали е транспортирано по надлежния ред и какво е било изгорено”, обясни говорителят на главния прокурор. И допълни, че още във вторник вечерта на място са установени отпадъци, които са се изгаряли. Арнаудома посочи, че е горена биомаса и RDF отпадъци. "Те като самостоятелно горене не представляват проблем, но е налице несъответствие между разрешеното по комплексното разрешително на съответните ТЕЦ-ове за използване на материали в процеса на горене", обясни Арнаудова.

По думите й се очаква проверката да е по-бърза от първоначално заложения срок, който е 1 месец.

„Най-напреднала е проверката на територията на Перник, така че "Топлофикация - Перник" е с приоритет и заради засиления обществен отзвук, и заради твърденията на хората, че там въздухът е замърсен", каза Арнаудова.

По думите ѝ ако бъдат открити нарушения, централите са заплашени от тежки имуществени наказания, дори и „от запечатване на обекта, на предприятието, на съоръжението, което представлява риск”.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.