Авиопревозвачи предоставят билети на жителите, за да напуснат островите

Властите на Бахамските острови обявиха, че до момента жертви на урагана "Дориан" са станали най-малко 30 души, съобщи по американската телевизия Си Ен Ен премиерът на островната държава Хюбърт Минис, цитиран от БТА.

Той каза още, че местни авиопревозвачи предоставят на някои жители на островите безплатни билети, за да могат да напуснат зоната на бедствието. Минис съобщи, че от САЩ е пристигнала спасителна група от 60 души и че без чуждестранната помощ жертвите са щели да бъдат много повече.

Мъж паркира автомобила си в кухнята, за да го предпази от урагана "Дориан"

По последни данни на националния център за наблюдение на ураганите в САЩ, "Дориан" се намира на около 95 километра южно от американския крайбрежен град Уилмингтън, щата Северна Каролина и се движи в североизточна посока със скорост 4,4 км/ч. Максималната скорост на вятъра е повече от 44,7 м/сек.

700 000 души имат нужда от спешна помощ на Бахамските острови (ВИДЕО+СНИМКИ)

Прогнозите предвиждат през днешния ден "Дориан" да е по крайбрежието на Северна Каролина, съпроводен с бурни ветрове, проливни дъждове и риск от наводнения, предаде Франс прес. На студенти от Бахамските острови, пострадали от урагана, се предлагат безплатни общежития и обучение в университет в американския щат Вирджиния, предаде Асошиейтед прес. Хамптън юнивърсити обяви вчера, че студенти от университета на Бахамските острови може да учат безплатно през есенния семестър. В момента "Дориан" се движи към Източния бряг на САЩ като ураган от втора категория. Очаква се в следващите дни да започне да губи сила.

Ураганът "Дориан" достигна нос Хатерас в американския щат Северна Каролина. При достигането си до САЩ ураганът беше буря от категория 1, отслабнал значително след преминаването си над Бахамите по-рано тази седмица. Постоянните ветрове достигат скорост около 150 км/ч според американския Национален център за наблюдение на ураганите. Въпреки това "Дориан" може да доведе до наводнения, като се очаква равнището на водата да се повиши с над 2 метра, предупредиха представители на центъра. Това вероятно ще бъде комбинирано с големи и разрушителни вълни.

Досега бурята само е забърсвала бреговете на САЩ във Флорида и други югоизточни щати, след като причини тежки опустошения на Бахамските острови. Министърът на здравеопазването на Бахамите Дуейн Сандс съобщи, че се очаква броят на жертвите да бъде "зашеметяващ". Потвърдена е смъртта на над 20 души, изчезналите са стотици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.