Те бяха подкрепени и от фармацевтите

Медицински сестри и фелдшери излязоха на протест пред Народното събрание в сряда. Това е шестата поред демонстрация за изминалата половин година.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

В акта на недоволство се включиха медицински сестри, лаборанти и фелдшери. Те бяха подкрепени и от фармацевтите и синдиката на полицаите. Исканията им са за стартово заплащане в размер на две минимални заплати, по-добри условия на труд, законодателни промени и цялостна реформа в здравеопазването.

Сестрите не искат и болниците да се превръщат в търговски дружества, за да няма търговия със здраве. По техни данни в сектора липсват още близо 30 000 медици, а отпуснатите 50 милиона лева за здравеопазване не били усетени.

Медицинските сестри казаха „Не на страха” и допълниха, че някои от тях са били заплашвани с уволнение.

„Основната ми заплата е около 700 след последното увеличение 165250 с прослужени години с извънредни часове”,  сподели Снежана Анчева от Плевен.

„Един човек извършва работа която преди 10-15 години са правили двама или трима имам чувството, че държавата не ни забелязва”, допълни тя.

В  началото на лятото държавата отпусна 50 милиона лева и обеща да няма да има сестра със заплата под 950 лв. „това обещание на министър-председателя че няма да има сестра под 950 лв, дефакто го няма още сме в стачна готовност”, обясни Надежда Маргинова.

„Здравната система освен, че не е банкомат всички се лекуват в чужбина, а другите измират цените на лекарствата скачат”, коментира фармацевтът Невена Цанева. а Министерството на здравеопазването днес запази мълчание и не коментира протеста.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.