Фирмата, която ги предлага, наема хора да ги прибират, зареждат и паркират

Електрическите скутери в София набират все по-голяма популярност, но с нея растат и случаите на изхвърлени тротинетки на абсурдни места. Оказва се, че фирмата, която ги предлага, наема хора да ги прибират, зареждат и паркират. Те се наричат джусъри.

Предложение: Книжка за мотопед и възрастово ограничение при каране на електрически тротинетки

Георги и Нели, освен двойка в живота, са и екип, търсещ скутери по софийските улици и не само.  „С приятеля ми излязохме една вечер, изтеглихме си приложението и започнахме да търсим скутери из София. Събрахме един, два… Хареса ни, защото всичко е доста динамично. Състезаваш се даже в някакви ситуации с другите хора, които също събират скутерите и така натоварихме девет”, разказва Нели Велева.

Задачата на джусърите е да открият скутерите, чиито батерии са изтощени, да ги заредят и да ги оставят на паркинги за тротинетки.

„Готино е, че първо нямаш шеф, нямаш работно време, ти си избираш кога да ги зареждаш, дали днес ти се зареждат, дали утре, дали изобщо ти се зареждат”, коментира Георги Докатанов.

Понякога обаче, намирането на скутерите се оказва задача с повишена трудност.

"Пътна полиция" започва да санкционира водачите на електрически тротинетки

„Има хора, които наистина си ги взимат вкъщи, и то не с цел да ги откраднат, а за да са им под ръка сутрин, когато отиват на работа”, посочва Докатанов.

Оказва се, че доста от подадените сигнали за кражби на скутери са фалшива тревога. В повечето случаи става въпрос за хора, които събират тротинетки, за да ги заредят.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.