На борда имало и икони, и свети мощи

Руски свещеници се отправиха към небето, за да благословят град Твер от въздуха. Духовниците поръсиха със светена вода жителите, за да ги предпазят от алкохолизъм и похот.

400 хиляди души живеят в град Твер, на около 180 километра от Москва. Според правителствена статистика градът е на 40-то място в класацията за най-трезв регион в Русия. Въпреки това, духовниците са решили да го избавят от греха.

Обмислят драстични мерки за борба с алкохола в Русия

„Интересно ми е да видя Твер от птичи поглед. Можем да го комбинираме с едно добро дело - да вземем реликвите, мощите на тверските светци, да прелетим отгоре и да благословим свещената си земя”, обясни Отец Сава - митрополит на Твер.

Заедно с иконата и мощите, духовенството прелита със самолет над енорията и ръси със светена вода Твер и околностите му.

Иконата „Неизчерпаема чаша”, която беше качена в самолета, трябва да помогне за преодоляване на пиянството сред жителите на Твер. Свещеник Александър Горячев твърди, че сред енориашите е имало случаи на просто чудотворно изцеление.

7% от населението на света страда от алкохолизъм (ВИДЕО)

„Летим над града с тази икона от 2006 година. Вече е реликва”, заяви отец Александър.

По време на полета духовниците са използвали повече от 70 литра светена вода за поръсване на града.

Междувременно, руската църква обяви, че започва производство на обикновени и шампанизирани вина не само за литургии, но и за пазара.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.