Стотици хора присъстваха на официалната част от погребението на френския президент (1995-2007)

В понеделник в Париж се проведе официалната част от погребението на френския президент (1995-2007) Жак Ширак. Десетки държавни и правителствени ръководители се отзоваха на поканата да го изпратят в последния му път. Сред тях е и руският президент Владимир Путин, а от Съединените щати - Бил Клинтън.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Скандал предизвика решението на семейството на покойника да не покани на церемонията Марин Льо Пен, лидер на националистическата партия „Национален съюз”.

Франция се сбогува с Жак Ширак (ВИДЕО+СНИМКИ)

Еманнюел Макрон предвождаше военните почести, с които беше изпратен Ширак. Президентът на Франция отдаде чест на ковчега на своя славен предшественик, минути преди той да бъде откаран за полагането му в земята в гробището в „Монпарнас” до своята дъщеря Лоранс, която семейството губи през 2016 г.

Почина Жак Ширак (ВИДЕО+СНИМКИ)

Официалните церемонии с участието на президента бяха предшествани от по-малка, частна служба, до която бяха допуснати само членовете на семейството на покойника.

След военната церемония, тленните останки на Ширак бяха откарани с погребален кортеж в църквата „Сен Сулпис” в центъра на столицата, където архиепископа на Париж оглави службата.

През цялата нощ срещу понеделник стотици хора се стичаха в Дома на инвалидите, където ковчегът с тленните останки на Ширак беше изложен за поклонение. 

Светлините на Айфеловата кула угаснаха в памет на Жак Ширак

Точно час и половина продължи официалната церемония в църквата "Сен Сюлпис", близо до дома на Жак Ширак. Повече от 80 бивши и настоящи ръководители на страни от целия свят бяха до Ширак в последните мигове от земния му път.

Трима бивши френски президенти, редом до Еманюел Макрон, Владимир Путин, принц Албер и Бил Клинтън бяха част от присъстващите официални гости. По-късно всички те се събраха отново заедно по време на официален обяд в Елисейския дворец. Църковната церемония, заради здравословно неразположение, пропусна съпругата на Ширак - Бернадет, която споделя близо 70 години от живота на бившия френски президент.

“Ширак защитаваше всичките ценности, в които вярваше. Той защитаваше с всички сили и франконфонията", каза посланикът на Тунис Мохамед Ридха Бен Мосбах.

Неканен гост на опелото се оказа Марин Льо Пен, чието желание да присъства получи категоричен отказ от семейство Ширак. В ранния следобед Жак Ширак беше погребан в гробището Монпарнас, до любимата си дъщеря Лоранс, която семейството изгуби през 2016 г.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.