Поредна авария на 10-километров главен водопровод

Авария на водопровод остави повече от 30 000 души без вода в Свищов. Случаят е от края на миналата седмица. На някои места все още няма подаване на питейна вода. Проблемът в крайдунавския град доведе до протест и стигна дори до специализираната прокуратура.

Десетки жители на Свищов се събраха спонтанно в центъра на града с едно искане – да имат нормално подаване на питейна вода. Градът и над 30-те 000 жители са без вода от четири дни.

"Идвам да си напълня тубите с обещания, защото у дома няма вода за битови нужди. Как се живее в апартамент без вода", казват от протестиращите. Свищовлии се снабдяват с изворна вода от две чешми в града. Образуваха се и опашки.

Жители на монтанско село готови да блокират Е-79 заради безводие

Причината за безводието - поредна авария на 10-километров главен водопровод, който е бил подменен неотдаван, през 2008 година. "Той е все още гаранционен и фирмата изпълнител не си изпълнява условията. Ние правим разходи по отстраняването на аварията, само за да получават жителите на Свищов питейна вода", каза още началникът на район Свищов - ВиК "Йовковци" Румен Линев.

Аварии на главният водопровод край Свищов възникват минимум четири пъти в годината, твърдят от ВиК. От общината смятат, че причината за честите повреди е некачествената му смяна преди 10 години.

"Община Свищов е предприела необходимите мерки. Сигнализирала е Специализираната прокуратура относно функционирането и въвеждането в експлоатация на този водопровод. Потърсили сме си правата и спрямо фирмата изпълнител", заяви вр.и.д. кмет на Свищов Анелия Димитрова.

В края на днешния ден и след протеста подаването на питейна вода беше възстановено.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.