Тази вечер тя влиза в битката за медал на световното първенство по лека атлетика

Нов голям успех за най-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова. Тази вечер тя влиза в битката за медал на световното първенство по лека атлетика. Това ще е трети финал в кариера на българката и общо седмо участие на шампионата на планетата.

22 секунди и 58 стотни се оказаха достатъчни, за да получи състезателката ни една от 8-те пътеки, водещи до златото в Доха. „Много съм щастлива. Трети финал в моята кариера, втори на 200 метра. Стискайте палци за утре, надявам се да направя едно още по-хубаво бягане и да зарадвам всички. Благодаря ви страшно много за подкрепата. Обичам ви”, каза лекоатлетката по телефона за NOVA.

През годините Ивет Лалова е успявала да достигне до последния спринт и на световните в Дагу и Пекин. На първия си финал през 2011 година Ивет финишира на седмо място на бягане 100 метра. Няколко години по-късно - през 2015- атлетката ни отново е седма, но в дисциплина 200 метра.

Ивет Лалова се класира за полуфиналите в Доха (ВИДЕО+СНИМКИ)

С постижението си 35-годишната българка стана третата най-възрастна спринтьорка, участвала на световен финал. Рекордът се държи от 37-годишната Мерлин Ота от Ямайка, а второто място се изплъзва на Ивет само с 94 дни. Според един от най-добрите ни треньори по лека атлетика - Валя Демирева, дългите години на пистата са плюс за Ивет. “Бяла жена аз не знам да има в спринта на толкова години такива резултати да дава. От една страна помага, защото вече имаш толкова години опит, от друга страна не е така, защото с годините пада бързината, но тя толкова много работи, че няма как да стане”, коментира Демирева.

А шансовете на лекоатлетката ни на финала били големи.  „Може да се пребори за медал. Аз много вярвам в нея, тя винаги се доказва на големи първенства”, сподели още треньорката.

Демирева завърши десета във финала на високия скок

С успехите си Ивет оборва не само годините, но и медицината. През 2005-та състезателката ни се сблъсква с друг атлет по време на загрявка и чупи кост на бедрото си. Лекарите поставят 38-сантиметров пирон, а прогнозите им са, че ще може да ходи отново, но не и да тича, както преди. И още един рекорд. Лалова ще е единственият български лекоатлет, участвал в пет олимпиади, след като този май се класира за игрите в Токио през 2020.

А добро представяне на финала тази вечер й пожелаха и младите надежди в бягането.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.