Кристиян има сарком на Юинг

Ученик от Годеч се нуждае от средства за лечение. Кристиян Николов е на 18 години, със спортен характер и мечти. Но преди няколко месеца животът му се преобръща напълно.

„Заболяването на сина ми е сарком на Юинг. Това е вид раково образувание, което рядко се среща. Открихме го на 27 май тази година. Преди това имаше много силни болки и една вечер го откарахме в „Пирогов”. Там докторът ни каза, че ще трябва да отидем на магнитен резонанс. Оказа се, че синът ми има неврином. Това е доброкачествено образувание, но за жалост при нас не беше това. След като се консултирахме с неврохирург, се оказа че трябва да се вземе биопсия. Изследванията показаха, че е сарком на Юинг”, сподели пред NOVA майката на Кристиян Соня Деянова.

Към момента момчето се лекува чрез химиотерапия на всеки 21 дни, с няколко вида лекарства, като някои от тях са забранени за използване в България. Наложило се дори да искат разрешение от фонда, за да ги ползват. Самият Кристиян не пожела да застане пред камера, защото е след тежки химиотерапии.

„Следва операция, имахме запитване до Мюнстер, но от там отказаха. Сега имахме разговор с един български неврохирург, който може би ще направи операцията у нас”, разказа още майката.

Всички събрани средства ще бъдат използвани за операцията, както и за протонна терапия в Германия, налагаща се следоперативно. У нас този вид лечение все още не се практикува.

За разлика от много други младежи, Кристиян обича да ходи на училище. Постоянните манипулации обаче го принудили да мине на самостоятелна подготовка. Съучениците му го подкрепят напълно. Първоначалната сума, която е трябвало да съберат за операция в чужбина чрез дарителска сметка, е 40 000 евро. Оказва се, че ако бъде направена в България, цената на операцията ще е по-ниска. Така останалите средства ще могат да се използват за възстановителния процес в Германия.

Една от кампаниите, които помагат за Крис, е тази за вечерни кина, организирани от Стефани Величкова. Доброволци поставили кутия за дарения на мястото за прожектиране на филми. Така е събрана голяма сума пари.

Майката на Кристиян, освен зов за помощ, отправя и апел към властите: „Нека нашите управляващи да заповядат в пловдивската болница, за да видят в какви условия се лекуват децата и какви нужди имат и да помогнат за построяването на нова онкоболница, по-комфортна за престоя на децата там”, каза Соня Деянова.

Дарителска сметка:

Номер на сметка: BG22BUIN95611000581788
SWIFT: BUINBGSF
ОСНОВАНИЕ: HKD151344 Да помогнем на Криси

Може да помогнете на Кристиян и чрез Helpkarma. Как може да се случи това, вижте ТУК

Репортер: Дилян Калчев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.