Той призова Пекин да разследва бившия вицепрезидент на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп каза днес, че няма да обвързва дългоочакваната търговска сделка с Китай с открито заявеното си желание Пекин да разследва бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, предаде БТА.

"Едното нещо няма нищо общо с другото", заяви Тръмп пред репортери в Белия дом. "Искам да сключа търговска сделка с Китай, но само ако тя е добра за нашата страна", каза той.
По-рано републиканецът Тръмп призова Китай да разследва демократа Байдън, който може да бъде негов съперник на президентските избори в САЩ догодина. По този начин президентът предизвика тревога, че отново приканва за чуждестранна намеса в американските избори, след като миналата седмица публикува стенограма на телефонен разговор, в който иска от украинския президент Володимир Зеленски да разследва Байдън.

Тръмп обмисля създаването на алтернативна на Си Ен Ен медия

Попитан от репортери в Белия дом дали ще сътрудничи на разследването за импийчмънт срещу него, Тръмп отговори: "Не знам, това ще зависи от адвокатите". Президентът призна, че демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес имат необходимите гласове за започване на официално разследване за импийчмънт.

Според него обаче този ход ще има обратен ефект за Демократическата партия. "Наистина вярвам, че те ще платят огромна цена на изборите", каза той. По думите му "републиканците са доста единни", но "демократите, за съжаление, имат гласовете". Тръмп заяви, че Белият дом ще изпрати писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, с което официално ще възрази срещу разследването. Очаква се в писмото да бъде казано, че служителите на правителството няма да сътрудничат на разследването, защото то е започнато без гласуване в камарата.

Миналата седмица Пелоси обяви, че камарата започва официално разследване, но не поиска съгласието на целия й състав.Тръмп отрече искането му към Украйна за разследване на Байдън да е било свързано с размяна на услуги и каза, че не го е направил за политически цели.
"Ние гледаме корупцията, не гледаме политиката", заяви той и добави, че според него е "имало огромна корупция, свързана с Байдън".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.