„Увеличението на клиничните пътеки ще позволи на всички, които се грижат за здравето на българина да получат по-високо заплащане", смята проф. Габровски

„Българският лекарски съюз имаше готовност за протест. Имаше едни ясни искания, които могат да създадат по-добри условия за работа през предстоящата година. По време на преговори с Министерството на здравеопазването и НЗОК по-голямата част от тези искания бяха постигнати”. Това заяви за „Събуди се” председателят на Българското дружество по неврохиругия и зам.-председател на Българския лекарски съюз проф. Николай Габровски.

Протестите на медицинските сестри продължават, но с разделение

„Увеличението на клиничните пътеки от 7 до 15% ще позволи на всички, които се грижат за здравето на българина да получат по-високо заплащане. Аз честно казано не виждам смисъл от протест”, смята проф. Габровски.

Според него проблемът е с болниците в малките населени места. 

„Има лечебни заведения, в които се изкарват достатъчно пари, за да се осигури един приличен доход на работещите в тях, но има и лечебни заведения, които не могат да осигурят този приход. За тези лечебни заведения се използват други механизми”, коментира проф. Николай Габровски.

"Държавата обаче не може да ги финансира, защото те са търговски дружества. Трябва да се намери решение на този проблем", категоричен е той.

ВРЪХ В МЕДИЦИНАТА: София става Европейска столица на неврохирургията през 2022 г.

В студиото на „Събуди се” той съобщи, че София ще бъде европейска столица на неврохирургията през 2022 г. Новината за огромното признание към българската неврохирургия дойде от Дъблин. Там  преди броени дни се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). 

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.