Японско изкуство, но с участието и на български актьори

Японско изкуство, но с участието и на български актьори беше представено в Античния театър в Пловдив, като част от програмата на Европейската столица на културата.

За седемвековната традиция на театър „Но”, постановката „Орфей” е революция. Действието се развива извън пределите на Страната на изгряващото слънце. В европейската столица на културата, сенсей Акихиро Ямамото разчупва стереотипа.

„Най-голямата трудност, която срещнах в създаването на тази пиеса и изпълнението й, беше да изразя с японски класически изразни средства, една легенда, една пиеса, която се развива на място толкова далеч от Япония”, каза Акихиро Ямамото.

БГ ИЗКУСТВО В ПАРИЖ: "Моята скъпа лейди" - на гости във френската столица

Идеята за адаптацията е на Мая Бежанска. „Аз мисля, че за пръв път Ямамото театър правят нещо, което не е тяхна история и то история. Този театър съществува от 650 години и всички истории са много древни. Сенсей беше много впечатлен от историята на Орфей и с голямо желание и удоволствие реши да я адаптира”, разкри актрисата.

Репетициите и подготовката на спектакъла продължават близо половин година. Време, в което българите, деца от различни институции и Мая Бежанска усвояват вековните канони на театър „Но”.

„Те имат страшно много правила, по които работят, като походка, стойка, вътре има много ритъм”, допълни Бежанска.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.