Това показват данни от проучване по проекта „„Не” на агресията – „Да” на толерантността!”

80% от децата в училище са ставали жертва на агресия в клас. Това показват данни от проучване по проекта „„Не” на агресията – „Да” на толерантността!”.

В него са участвали близо 200 тийнейджъри - на възраст от 13 до 18 години. Според тях в повечето случаи момичетата са тези, които нападат връстниците си.

Мариета ходи без желание на училище вече 11 години. Причината е, че съучениците й се подиграват, защото заеква.

Как училище във Велинград ще бори агресията в клас?

„Освен че се смеят и ме обиждат, аз с тях нямам никакъв конфликт”, заявява Мариета.

Досега тя не се е оплаквала от тормоз нито пред училищния психолог, нито пред родителите си. Застава обаче пред камерата ни с мисия.

„Аз съм човек с по-силна психика и на мен не ми влияе това, но има много хора със същия проблем и знам, че това има много голямо въздействие върху тях”, заявява Мариета.

Съучениците на Мариета не са подозирали, че тя се чувства зле.

Ежедневният вербален тормоз, на който е подложена Мариета, е най-често срещаният и сред близо 200 момчета и момичета от шест училища в София. Те са участвали в проекта „„Не” на агресията – „Да” на толерантността!”.

„Агресивните прояви в абсолютно всички училища, за съжаление, държат едно изключително високо ниво”, каза Невелина Стойнева, ръководител на проекта.

Полезни съвети за родителите на първокласници

В 65% от случаите агресивното поведение идва от момичетата.

„При тях е по-силно изразена вербалната агресия, за тях са характерни обидите, за тях са характерни разговорите зад гърба, настройването. Много малко от тях си признават, че са агресори”, заявява Стойнева.

При момчетата най-често бързо се стига до бой, а целта е демонстрация на сила. Има и изключения.

„Едно момче през предишната година е търпяло тормоз, но никой не е разбрал. Обиди, вербална агресия, системни обиди от другите ученици. Някои хора, които са го видели, те са считали, че е нормална част от комуникацията между момчета”, обяснява Горян Воденски, училищен психолог.

За да потушат агресията в училище, от Българския червен кръст организират спортни мероприятия за тийнейджърите, участвали в проучването. Сред поканените ще е и Мариета. Тя обаче очаква с нетърпение друго събитие в живота си.

„Щом завърша тук, ще се срещна с хора, които няма да ми обръщат толкова внимание”, надява се Мариета.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.