Доброволци решиха да ремонтират лечебното заведение

Майка и дъщеря ни сигнализираха за мизерия в детска болница. Падаща мазилка и стари легла посрещат болните в отделението по нефрология в "Проф. Иван Митев". При пристигането си в лечебното заведение майката Кремена Кунева заварва олющени стени, счупени щори и липса на консумативи. По думите й лошата материална база контрастира с добрите лекарски грижи. 

„Попадайки в тези условия, грижите, които бяха положени, отношението на сестрите и лекарите бяха невероятно. Обстановката, в която се наложи да останем беше потресаваща”, каза Кремена пред камерата на „Здравей, България”.

Потресаваща мизерия в студентски общежития в София

В отделението има само една тоалетна за персонала и пациентите, но няма сапун и дезифенктант. „Условията не са задоволителни - стените са излющени, боя е паднала, замаска е паднала. Ние сме сложили едни стикери, а шкафчетата са от преди 25 години”, каза още доц. Мария Гайдарова, началник на Клиниката по детска нефрология и детска хемодиализа. 

Дюшеците на детските легла са на повече от 20 години, а бебешките легла се ползват в отделението от 35 години. По думите на изпълнителния директор на болницата цялостен ремонт към днешна дата е невъзможен по финансови причини. „Невинаги остават пари за всичко. Нашата болница е единствената Специализирана болница по детски болести", заяви д-р Димитър Русинов, изпълнителен директор на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“.

 

 

През септември Министерството на здравеопазването възобнови търга за избор на проектант, строител и надзор за постояването на нова сграда на Националната многопрофилна детска болница. Срокът за кандидатстване изтича. „Болницата беше в тежко финансово състояние, заради което ремонт нямаше, а в момента, в който има приходи, включително от Министерство на здравеопазването, се коментира, че с оглед на построяването на новата детска болница, не е уместно да се правят ремонти в настоящата", каза доц. Гайдарова.

Инфекциозното отделение в Карлово тъне в мизерия (ВИДЕО)

Когато Кремена разбира за ситуацията, в която се намира единствената за България детска болница, решава да започне кампания, за да се съберат средства за един освежителен ремонт. Създава се онлайн дарителска платформа за събиране на 10 000лв., но много от материалите за ремонта вече са дарени от частни лица и фирми. Ремонтът вече започва и в него участват доброволци – приятели и познати на Кремена. Отделението ще има нови щори, нови нощни шкафчета, матраци за детските легла, бебешки креватчета. Завивките и осветителните табла ще бъдат подменени, както и ще бъде възстановено изгорялото електрическо табло.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.