Той е посветен на Европейския ден за борба с трафика на хора

„Поход за свобода” се състои в съботния ден. Той е посветен на Европейския ден за борба с трафика на хора. Провежда се за шеста поредна година и събира граждани с активна позиция, партньори и съмишленици в борбата с трафика и търговията с човешки животи. Идеята е да се обърне общественото внимание към огромните мащаби на проблема.

СНИМКИ ОТ ПОХОДА ВИЖТЕ ТУК 

„През последните години медиите започнаха да обръщат внимание на този проблем и да го разпознават като „съвременното робство”. Първото и най-важно нещо, за да може да се помогне на жертва, попаднала в трафик, е някой да подаде сигнал. Иначе институциите няма как да разберат, че има такъв случай”, каза Мартин Стефанов, директор на А21 – България.

„Трафикът на хора има много измерения. Може да бъде с цел сексуална и трудова експлоатация, насилствена просия. Възможни са и насилствени бракове и продажба на бебета”, допълни Стефанов.

387 българи са били жертви на трафик от началото на годината

Една от тези жертви е Зорница. За нея екип на NOVA е разказвал и преди. Младата жена, от малко населено място, се влюбва с надежда за щастие. Няколко месеца по-късно обаче юмруците и ритниците на любимия са вече ежедневие. Принуждава я да продава плътта си. Слаба физически и пречупена психически, Зорница е изведена в чужбина - за повече пари.

„Всеки ден ми се налагаше да се срещам с различни мъже, нямаше начин. Няма не искаш, няма недей. Спират с колата и предлагат цената. Сводникът ако е съгласен, мъжът вади колкото трябва пари. Приятелят ми стоеше с мен през цялото време.

„На границата казваха, че отиваме на екскурзия. Ако се издадеш - следва страшен бой”, добавя жената.

 

 

Задържаха 24 мигранти и водача им край Свиленград

Моника е психолог в А21 - неправителствена организация за борба с трафика на хора. През последните седем години, е работила с близо 80 жертви. 

„Профилът на жертвите на трафик е много широк. Той може да обхваща от момиче, което току-що е завършило гимназия и търси работа до човек, който се е пенсионирал и иска да продължи да работи още няколко години”, каза психологът Моника Николова.

Според данните на Националната комисия за борба с трафик, официално спасените българи през 2018 са били 500. Неофициално - около 50 хиляди, защото само спасените, които са едва 1%, се регистрират.

Задържаха двама българи за трафик на хора с цел просия в Швеция и Франция

„Поход за свобода” е ежегодно събитие, което се провежда в повече от 450 града в над 50 държави по целия свят. У нас инициатор е Фондация “А21 България”. В подкрепа на каузата се включват 26 населени места – сред тях са София, Пловдив, Бургас, Плевен, Монтана, Смолян, Габрово, Варна, Добрич, Велико Търново. 

Репортери: Ева Костова, Илияна Шишкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.