Акцията е свързана с незаконна сеч

Полицейска акция в горското стопанство на Велико Търново. Органите на реда провеждат акция след сигнали за прикриване на незаконна сеч. Арестувани са трима служители на стопанството.

Разследват изсичането на 80 дървета край Арбанаси

По неофициална информация са тримата задържани са заподозрени, че са осигурявали работа на фирми за дърводобив близки до тях или техни роднини.  Все още, обаче, няма обвинени. Проверявани са разрешителни за сеч на територията на областта издавани от тези служители. В началото на март вече ви разказахме за незаконна сеч край Арбанаси

Акцията започна тази сутрин. Следователи са претърсвали офиси в Държавното горско стопанство.  Иззети са билети и разрешение за дърводобив издавани на определени фирми.

Изяснява се и в какви връзки с тези фирми са били тримата служители, които са отведени за разпит. По непотвърдена информация се разследват и незаконни сечи. За такава в района на Арбанаси ви показахме преди половин година по Нова. Тогава бе констатирано изсичане на около 30 декара гора. „Незаконна сеч на дървесни видове – иглолистни черен бор и в нискостъбленото насаждение на дървесен вид бял бряст и орех”, коментира инж. Зорка Иванова, заместник-директор на Регионална дирекция по горите  – В. Търново

Въпреки констатациите за незаконна сеч виновни не бяха открити. Общата площ на горските територии в търновското стопанство е над 45 хиляди хектара, като залесената площ е над 95 процента от общата. Очаква се в следващите дни Районната прокуратура да даде повече яснота за досъдебното производство, арестите и обвиненията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.