Според проучване дялът на контрабандата на цигари у нас устойчиво намалява

„Ако превърнете задържаното количество тютюн в цигари, може да сметнете колко ТИР-а са това. Това е извън всичко онова, което вие засичате”, каза премиерът Бойко Борисов, след като се запозна с данните от проучването на пазара чрез събиране на „Празни кутии от цигари“, което показва, че дялът на контрабандата на цигари у нас устойчиво намалява, предаде БГНЕС.

За второто тримесечие на 2019 г. тя е 3.4%, което е намаление с 0.4% спрямо първото тримесечие на тази година и 1.3% спрямо второто тримесечие на 2018 година.

Намаляла ли е контрабандата на цигари?

„Две огромни фабрики и в Унгария, и в Словакия, пак подобно на Пловдив, където задържахме с македонски и украински работници, но с наше ноу-хау и наши консумативи. Сега когато видяха, че в България няма шанс, започнаха да изнасят фабриките на други места, но ние продължаваме с нашето полицейско сътрудничество. Това сигурно е 10-15-ата поред фабрика, извън пределите на България, която с информация на нашите служби или партньорски такива са разбити“, коментира Борисов.

Той призна, че през тази година страната ни бележи 20% спад в туризма, но увеличение на приходите от алкохол с 10%.

Заловиха тир с 300 000 кутии нелегални цигари на „Кулата”

Борисов посочи, че ако допреди контрабандата с цигари е била 34%, то сега тя е едва 3.4%. Той посочи, че най-лесно се изкарват черни пари от контрабанда на цигари и за един ден могат да се изкарат 300 000 евро, които са развращавали политическа класа, съдии, граничари, митничари, полицаи. Според него действията и волята на правителството вече дават резултати в борбата срещу контрабандата.

Премиерът каза още, че борбата срещу контрабандата продължава, защото трябва да се увеличават доходите на хората.

Хванаха камион, превозващ голямо количество акцизни стоки в нарушение

Попитан защо Хърватия ни изпревари за Шенген, премиерът отговори, че това става, защото „сме външна граница“.

„Ако България и Гърция са в Шенген заедно, Румъния в Шенген, от границата мигрантите ще отидат директно в Холандия. Няма къде да ги спрат. И затова ни държат извън Шенген“, каза Бойко Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.