Тези стоки са хит сред българските ученици

Оказва се, че на пазара има детски играчки, от които удря ток и причиняват изгаряния. Те се продават свободно в търговската мрежа и са се превърнали в истинска мода сред най-малките. Какви са рисковете провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Oпасни вещества в модерните играчки „желе”

„Черпенето” с дъвка или с диня и банан може да се превърне от майтап в лош инцидент. Стоките, наподобяващи любими за децата герои или храни, са сред най-новите опасни играчки на пазара, показват последните проверки на контролните органи. Част от тях крият риск от токов удар, изгаряне и дори задушаване. През последната година сигналите за рискови играчки са сред най-масовите и в системата за опасни стоки на Европейската комисия.

ЕК намалява съдържанието на хром в детските играчки

Електрошок дъвките са истински хит сред учениците от началните класове. Клипове с модерната игра, в която деца се майтапят като се „черпят” с дъвка, биеща ток, се намират и в сайтовете за видеосподеляне. В интернет децата дори се учат как сами да правят опасните дъвки.

След като и компетентните органи категорично установяват, че дъвките могат да са вредни за здравето, продажбата им ще бъде забранена, а всички открити количества – изтеглени от пазара.

Още по темата гледайте във видеото.

Вашите сигнали и предложения за теми очакваме на georgi.georgiev@ntv.bg и Facebok страницата на рубриката „На твоя страна"

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.