Световната шампионка Нургюл Салимова премери сили с компютър

Човекът срещу машината в битката за шахматната дъска. Младата ни гросмайсторка Нургюл Салимова премери сили с робот от най-ново поколение, който в актива си има над 1300 победи и само 78 загуби.

С белите фигури - Нургюл Салимова, национална, европейска и световна шампионка по шах. С черните фигури – Chess player-шахматен робот пето поколение, победител в над 93% от партиите, в които е участвал. Необикновената партия шах противопостави втората в света при девойките срещу машина последен модел. В партията срещу Нургюл, той е настроен на най-трудното ниво- 20-о.

Как Нургюл Салимова стана гросмайстор по шах?

В първата партия победата е за робота. Във втората трудността е намалена и първата загуба на робота на българска земя става факт.

„Компютрите и роботите все повече навлизат в шаха, това не е много добре, тъй като всичко става конкретно и даже не е толкова интересно. Роботът рядко пада. Няма чувства и си мести сам ходовете, докато при човека има и други фактори”, сподели Салимова.

Изкуствен интелект "убиец" заплашва света

Този път резултатът между човека и робота е реми. Но на въпроса „Ще бъдат ли поставени хората в шах от машините?”, отговорът остава отворен, защото все по-често роботизираната ръка заменя човешката.

В историята това не е първият сблъсък между машина и човек на шахматната дъска. През 1997 г. Гари Каспаров допуска първата загуба в кариерата си именно срещу робот. Следващата голяма партия е през 2002 г., когато Владимир Крамник и роботът World Chess Champion завършват реми.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.