Той трябваше да напусне България в срок от 24 часа

Владимир Русяев е руският дипломат, уличен в шпионаж на страната ни, а след това обявен от властите за персона нон грата. Твърдението е на руското издание "Обозревател", което се позовава на дипломатически източници. Длъжността на дипломата била свързана с руското военно разузнаване - ГРУ.

Междувременно от външното ни министерство обявиха, че дипломатът вече е напуснал България с полет за Москва заедно със семейството си.

Обявиха за персона нон грата руския дипломат, уличен в шпионаж

В понеделник прокуратурата заяви, че руснакът е имал редовни конспиративни срещи с българи. Общувал е с наш сънародник, който имал достъп до конфиденциална информация на НАТО и ЕС. Обвинителите твърдят, че е предлагал материални облаги на информаторите си.

В същото време стана ясно, че България няма да приеме новия руски военен аташе, заради отрицателно становище на една от службите ни.

Прокуратурата разследва руски дипломат за шпионаж у нас

„Служители от такъв ранг, които работят под прикритие, те се знаят и обикновено са наблюдавани от службите. В повечето от случаите това са официални представители на спецслужбите, в случая на ГРУ. Ясно е, че по–скоро става дума за опит за добиване на тайна от национален и общ интерес с евроатлантическите ни партньори”, каза журналистът Валерий Тодоров

„Когато достигнете до тайните и секретите на една страна и прескочите тази граница- това е преминаване на червената линия”, каза бившият дипломат Димитър Гърдев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.