Той не е напуснал България, както беше съобщено в понеделник

Уличеният за шпионин руски дипломат в София е обявен за персона нон грата, научи NOVA от източници в МВнР.

Причината е, че дипломатът не е напуснал България, както беше съобщено в понеделник. Днес на руския посланик е била връчена нота, че уличеният за шпионин не е желан у нас и има 24 ч. да напусне България.

Прокуратурата разследва руски дипломат за шпионаж у нас

За случая се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.  Засега по случая е известно, че от септември миналата година досега руснакът е провеждал конспиративни срещи с българи. Виждал се и със служител с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Името на дипломата не е обявено официално.

Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния. Това се казва в позиция на американското посолство в София.

„Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния. Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще”, съобщават от посолството.

„Русия ще вземе ответни мерки след изгонването на дипломат от България”. Това пък заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

„Разбира се, ние ще обсъдим ответни мерки, както това е прието в дипломатическата практика", каза той.

 

От руското посолство потвърдиха, че са получили нотата и заявиха, че дипломатът ще напусне страната ни в посочения срок.

Подкрепа на българските действия дойде и от Британското посолство.

Оттам  заявиха, че следят с интерес случая и подчертаха, че като надежден европейски партньори и съюзник на НАТО, България има суверенното право да отговаря на заплахи към националната си сигурност.

Репортер: Стоян Нешев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.