Те организираха шествие

Митинг – шествие в Деня на народните будители. Националното дружество „Традиция“, известно с възстановките на исторически събития, организира протест след акция на ГДБОП и КОС. При нея над 120 оръжия на участниците в клуба бяха конфискувани.

Кадрите са от възстановка на „Първа пушка“ в Копривщица. След акция на ГДБОП обаче, пушките, с които ни връщат в миналото, са конфискувани. "Това е някакво фрапиращо беззаконие, обират нашите оръжия – стари, обезопасени, колекционерски. Ние ги събираме да ги показваме на децата, да показваме традициите, все пак сме патриоти", каза Неделчо Неделчев от движение "Традиция".

В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ: Имаме ли памет и национално самочувствие?

От движение „Традиция“ нямат представа защо са иззели пушките. За да намерят отговор, те излязоха на шествие в центъра на София. "Бяха конфискувани исторически оръжия, които според закона не подлежат на някакъв режим, не подлежат на конфискация, на регистрация", каза още Николай Казаков от "Традиция"-Стара Загора.

 

Според Закона за оръжията доскоро тези от тях, които са произведени преди началото на 20 в., не са били под контрола на МВР. От май месец тази година обаче има промяна. Според нея всяко историческо оръжие може да бъде иззето, за да се провери чрез експертиза дали е преработено в бойно. "Пушките всички са обезопасени, няма боеприпаси за тях. Те са направени по такъв начин, че да бъдат безопасни за абсолютно всички", добави съпредседателят на Сдружение "Жива история" Николай Дилов.

Как директор и учители възродиха училище, застрашено от затваряне?

"Половината от пушките са били 3 пъти в музей на МВР. Ние им даваме оръжия, да ги покажат на хората и те ни ги взимат", каза Неделчев. 

Родолюбците вярват, че скоро оръжията им ще бъдат върнати. От полицията отказаха да коментират дали има нарушения при някое от историческите оръжия и дали ще ги върнат на родолюбците.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.