Темата коментират писателите Людмила Филипова и Алек Попов

"Това е денят, в който честваме паметта на хората, които са събудили и са поддържали българския дух, книжовността и култура. Това е вече и ден на българската наука". Това каза в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" писателката Людмила Филипова за смисъла на днешния празник.

Писателят Алек Попов обясни, че Денят на народните се утвърждава като празник в едно трудно време за България. "Хубаво е, че този празник е възникнал спонтанно. През 20-те години е въведен с един указ като официален. Утвърждава се като празник в едно трудно време за страната ни след националната катастрофа. Този празник възниква като контрапункт на националното ни униние", каза още Попов.

В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ: Президентството отваря врати за посетители (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите на Филипова духовността се тачи много, въпреки влиянието на технологиите в днешно време. "Младите хора, които познавам, четат от култура и наука. Сега имаме повече книжовници, учени, журналисти", заяви тя.

Според Попов ролята на изкуството и културата е да откъсне хората от ежедневието им и да ги изпрати в друга реалност. "Моралът е вътрешно закодиран във всяка творба. Човекът е много сложно същество, а работата на изкуството е да разкрива тази сложност и го оставя да достигне до доброто", добави той.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.