Държавният глава и вицепрезидентът лично ще посрещнат първите си гости

По случай Деня на народните будители президентството отвори врати за граждани. Стотици  дойдоха на „Дондуков” 2, за да разгледат отвътре институцията.

СНИМКИ ОТ ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ПРЕЗИДЕНСТВОТО ВИЖТЕ ТУК

СНИМКИ ОТ ВДИГАНЕТО НА ЗНАМЕТО ПРЕД ПРЕЗИДЕНСТВОТО ВИЖТЕ ТУК

Отбелязваме Деня на народните будители

В обиколката бяха включени гербовата зала, библиотеката, както и кабинетите на държавния глава и вицепрезидентът. Акцент беше преписът на „История славянобългарска”, направен от Софроний Врачански през 1765 година. Той е завършен само 3 години, след като Паисий Хилендарски написва първата българска история.

Учениците от Средно училище „Христо Смирненски” в град Хисаря са първите, които идват в президентството. За техния класен ръководител Радка Каракитукова е традиция за Деня на будителите да посещават сградите на институциите. "Това е място, където могат да видят нещо по-различно, което не всеки ден виждаме. Днес е един много светъл празник, благодарение на хората, които наричаме будители България съществува", каза Каракитукова.

Честта да седне на президентския стол пръв се пада на четвъртокласника Кристиян. Той ни разказва, че е най-впечатлен от преписа на „История славянобългарска”, за която е учил миналата година.

Първите посетители са посрещнати и от патриарх Неофит. "Този прекрасен празник ни вдъхновява да работим за благото на българския народ и на всички, които са възлюбили Христовата вяра", каза още той.

 

Президентът Румен Радев припомни, че будителите са личности, за които няма времеви и социални рамки. "В миналото, и днес будителите са свободните и просветените личности, които със слово, със знаание, с талант, с доблест и отдаденост отстояват българщината", заяви Радев.

Репортер: Добромир Николов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.