В комисията са постъпили сигнали и жалби за нарушения

18 областни града избират кметове на балотаж в неделя. Централната избирателна комисия ще следи сигнали за нарушения на територията на страната през целия ден. Те ще пристигат в сградата на ЦИК, за да бъдат проверявани от членовете на комисията в редовни заседания.

Към 10.00 часа, според официалните данни на ЦИК, избирателната активност за страната е 7.14%. Най-активни са били жителите на разградското село Самуил, като близо една трета от населението там вече е гласувало.

Най-слабо активни отново са били във Варна, както и на първи тур.

В София близо 55 000 души са гласували, което прави около избирателната активност 5.16% към 10.00 ч.

Жалбите и сигналите за нарушения, постъпили в ЦИК, са 20. Сред тях са такива за публикуване на прогнозни проучвания от медии, което е абсолютно забранено.

„Имаме сигнали за предизборна агитация в Елин Пелин, както и за купуване на гласове в Плевен. В София сигналът е за струпване на избиратели пред секции, които са предимно с ромско население. Той е подаден към органите на МВР”, обясни Таня Цанева, говорител на ЦИК.

Ако нарушения бъдат установени, ще бъдат налагани и санкции. 

В изборния ден на първи тур миналата седмица сигналите, постъпили в ЦИК, са били 260. Те били свързани главно с лоша организация на изборния процес и нарушени изборни права.

Санкционирани бяха и печатни и онлайн издания за публикуването на резултатите от exit poll.

Кои ще бъдат новите кметове, избрани на балотаж, вижте само по NOVA на 3 ноември. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.