Този път на прицел са велосипедистите

Въпреки летните температури, полицията провежда акция „Зима” по пътищата. Както бяха предупредили, този път на прицел са велосипедистите.

АКЦИЯ „ЗИМА”: Солени глоби за нарушителите

За тях няма конкретни изисквания за грайфер на гумите, то те трябва да отговарят на няколко други  условия – да имат задължителни светлоотразителни елементи по спиците на велосипеда, работещи фар и стоп, както и звънец.

В тъмната част на денонощието за тях са препоръчителни каската и светлоотразителна жилетка или поне светлоотразителни елементи по дрехите им- Не всички велосипедисти обаче са съгласни с тези изисквания.

АКЦИЯ "ЗИМА": Проверки на шофьори, велосипедисти и пешеходци

„За изминалите 10 месеца на настоящата година, с фишове са наложени глоби на почти 1 400 водачи на велосипеди. Също така, има издадени наказателни постановления, които са повече от 500. Статистиката сочи, че 21 водачи са загинали при пътно-транспортни произшествия, има и 327 ранени”, заяви гл.инсп. Илия Георгиев – ГДНП.

 

Санкциите най-често са между 10 и 20 лв. Кога и при какви точно атмосферни условия велосипедистите ще се откажат от екопридвижването, е въпрос на личен избор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.