Книгата му "Бял прах" разказва за тайните на подземния свят, за рисковете и кошмарите по следите на наркотиците

Той е търсач на истината. Автор на абсолютно автентична, искрена, скандално разголваща хроника на наркотрафика в Галисия. В навечерието на предсрочните избори в Испания, разследващият журналист Начо Каретеро посети България по покана на издателство „Вакон”, за да представи своята книга „Бял прах”. Наскоро тя оглави списъка с бестселъри в иберийската държава и се изстреля до номер едно по продажби в най-големия електронен портал. 

Галисия е страна на нарциси и камелии, на меки зелени хълмове и пълноводни тъмни реки, земя на мечти и корабокрушения. Там, където животът е неразривно свързан с морето, но и с контрабандата.

ГЕОГРАФИЯ НА БЛАЖЕНСТВОТО: По света в търсене на щастието

"Израснах, заобиколен от нередности, наркотрафиканти и дилъри на дрога, политици, които са дилъри, полицаи, които също са дилъри. Това беше моята реалност. Когато се почувствах готов, реших да разкажа историята на света. Исках да я покажа поне на моята общност. Исках поне Испания да знае какво се случва в Галисия", каза Начо пред камерата на "Събуди се".

През 90-те бреговете на автономната област в Североизточна Испания се превръщат във входна врата за кокаина в Европа. Всички партии в региона се финансират от наркотрафик,. Опожарени кораби и стоварени хиляди килограми бял прах по плажовете стават обичайна гледка. За разлика от тютюна, пакетите са по-малобройни, а изискванията, времето и усилията – по-малки. Често пакетите с хашиш са оставяни под дървени платформи за миди.

"Имах много близки приятели с тежки проблеми с наркотиците. Знам много истории и за журналисти, върху които дилъри са упражнявали насилие. Това е моята реалност. Не е едно и също да пишеш за мафията в Галисия и за мафията в Италия или Русия. Те са много по-опасни. Насилието не е толкова голямо, има опасни хора, но те не представляват риск за живота ти. Знам, че някои от босовете са ми ядосани  и не харесват книгата, но животът ми никога не е бил в риск", каза още Начо.

Книгата от 368 страници с 322 лични имена в нея е забранена от съда за пет месеца. Причината - бивш кмет на малко селище в Галисия подава иск за клевета и обида, защото е споменат като участник в операция по разтоварване на дрога. Политикът настоява за половин милион евро компенсация за уронване на честта и достойнството му. В крайна сметка е осъден на 4 години затвор по други обвинения, сред които пране на пари. Издателите на книгата на Начо Каретеро ликуват - "Срещу вятърните мелници и цензурата от минали епохи, книгите живеят в свобода”.

Още по темата - гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.