Това се случва по разпореждане на премиера Бойко Борисов

След разследване на NOVA - освобождават директора на пазарджишката болница - д-р Васил Вълчев. Оставката му поиска премиерът Бойко Борисов. Въпреки разпрореждането на министър-председателя, директорът няма да си тръгне веднага от поста. За освобождението му се иска решение на Съвета на директорите. Болницата е търговско дружество, а смяната трябва да бъде записана в търговския регистър, което ще отнеме време. 

Още миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата. До избора на нов директор в МБАЛ-Пазарджик ще бъде назначен прокурист.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Фалшиво ли е ТЕЛК решението на директора на пазарджишката болница?

В разследването на NOVA в неделя ви показахме как д-р Вълчев и двамата шефове на ТЕЛК комисии в болницата имат пожизнени решения за заболявания. А в предишно разследване - как директорът дава заплата от 57 000 лева на кардиолог, който поставя стентове на здрави хора.

"Веднага съм разпоредил на Ананиев да го маха днес и вече трябва да са гоуволнили. Аз не търпя, знаете... при мен - веднага оставка и отива на съд или на каквото и да било там", коментира премиерът Борисов.

Здравният министър е поискал от НЕЛК да направи проверка на ТЕЛК решенията, издадени от комисиите в МБАЛ-Пазарджик.

По разпореждане на Ананиев в понеделник Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започна пълна проверка на лечебното заведение.

„Браво на разследващите журналисти на NOVA! Всяка седмица все по-силни. Ползата от вас за обществото е много голяма. Недоумявам как може да има толкова нагли разбойници в родното здравеопазване. Крайно време е да спрем да ги търпим!!!”. Така собственикът на „Адванс Медия Груп" Кирил Домусчиев коментира разследванията на NOVA за нарушения в пазарджишката болница. 

Окръжната прокуратура в Пазарджик се самосезира и образува преписка във връзка с последните разкрития на екипа на NOVA.

"За да се изяснят фактите и обстоятелствата по случая, предстои да бъде изискана медицинска документация, снети обяснения от лекари и медицински работници, както и друг действия, които да установят дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс. Проверката ще приключи в най-кратки срокове", съобщават от Окръжната прокуратура.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.