Това стана ясно след среща на представители на дружеството с главния прокурор и вътрешния министър

До края на седмицата прокуратурата и МВР ще върнат оръжията на Национално дружество „Традиция”. Това стана ясно след среща на представители на дружеството с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов.

По думите на Маринов акцията по изземването е била заради сигнали за трафик на културно-исторически ценности.

Ивайло Танчев е председател на софийския клуб на Национално дружество „Традиция”. В дома си имал 11 пистолета и 9 пушки. Всяко от оръжията е изработено преди 1900 година.

„Близо 100% от иззетите оръжия са кремъчни, капсулни, еднозарядни, които използват черен барут и оловен куршум. Те не подлежат на регистрация в МВР, тоест са на свободен режим”, каза Ивайло Танчев от „Национално дружество „Традиция”.

По данни на дружеството, всеки може да се разхожда свободно с оръжие, използвано за историческите възстановки. Службите не могат да го задържат, ако не върши нещо нередно.

„Мога да ви убия с камък, тояга или нож. Започнем ли, трябва да забраним абсолютно всичко”, допълни Танчев.

ПРОТЕСТ В ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ: Участници във възстановки недоволни от отнемането на оръжията им

Изследване на дружество „Традиция” показало, че през последните 30 години няма извършено престъпление с оръжие с колекционерска стойност. Оттам недоумяват защо МВР и ГДБОП иззеха в началото на октомври реквизита за възстановките им.

„Тази операция не е насочена към дружество „Традиция”. Проверяват се конкретни сигнали. Част от лицата, които са били проверени, са от Управителния съвет на „Традиция”. Към момента, при проверка на голяма част от сигналите, не са констатирани никакви нарушения”, посочи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Иззетите оръжия да бъдат подложени незабавно на съответни експертни действия и ако се окаже, че те не нарушават разпоредбите на закона - да бъдат върнати на членовете на Дружеството”, призова главният прокурор Сотир Цацаров.

Докато от Национално дружество „Традиция” твърдят, че акцията на ГДБОП е минала без одобрението на ръководството на МВР, силовото ведомство и прокуратурата гарантират, че са на страната на патриотичните организации.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.