Граждани са притеснени за безопасността на преминаващите

Ремонт убива многогодишни дървета в центъра на София, алармираха притеснени граждани. Случаят е от улица „Княз Борис I”, където при изграждане на тротоар са засегнати няколко липи. Според хората в района дърветата може да изсъхнат и да паднат върху минувачи и близките сгради.

Масова незаконна сеч в десетки села в Oбщина Садово

От фирмата, която прави ремонта, обясниха, че такава е технологията - да се изрязват само странични части от корена на дървото, което не го умъртвява. Но пък позволява да се изгради бордюр.  От „Зелени системи” към Столичната община успокоиха, че няма опасност, защото не е нарушена тяхната централната коренова система. Но ще съставят предписание, защото е обелена кората им при изваждането на бордюрите.

 „Нищо не се реже, тук е имало лек корен, който виж, че не е дебел, за може да влезе бордюра. Дървото няма да изсъхне от един корен.  Не може да падне. Това дърво има 9, 10 корена, все едно да имам 30 зъба и да ми падне единия и да ми падне цялото чене”, коментира Бойко Бежански, строителен работник.

Масова незаконна сеч в Западния парк в София

„Имало е изрично предписание и изискване към изпълнителя да бъде съхранена и опазена дървесната растителност”, обясни Димитър Божилов, кмет на район „Триадица”

 „Не е установено засягане на централната коренова система на дърветата. Засегнати са повърхностни корени, които по никакъв начин няма да повлияят да изсъхне дървото”, каза Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелени систем” към Столична община. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.