Д-р Димитър Русинов беше отстранен от поста след случая с починалия 3-годишен Александър

Лекари и медицински сестри се събраха тази сутрин пред Педиатрията в София в подкрепа на отстранения шеф на болницата. Те призоваха да не се обвиняват лекари преди доказване на вината им.

Ръководството няма данни за грубо отношение от нейни служители към родителите на 3-годишното момченце, което почина, след като беше лекувано в три различни болници.

Случаят предизвика широк обществен отзвук и стигна до премиера Бойко Борисов. Директорите и на трите болници, в които родителите на детето са търсили помощ – Педиатрията,  болница „Лозенец” и „Пирогов”, са отстранени от постовете си до приключване на разследването. Отстранена е и лекарката, прегледала детето в Педиатрията.

Инцидент или лекарска небрежност причини смъртта на 3-годишното дете в София?

Проверката показва, че 3-годишният Александър е починал от двустранна хеморагична пневмония.

„Имало е предложение детето да се хоспитализира в други болници в съседство, защото детето не е било оценено като тежко. Самата майка е настоявала да бъде прието тук. Детето е прието, направени са му изследвания”, заяви пред NOVA д-р Димитър Калайков, зам.-директор на педиатричната болница.

Борисов: Директорите на трите болници, гледали детето как умира, да се отстранят незабавно (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той потвърди, че има случаи на върнати деца, но това се случвало обикновено през зимния период, когато има повече заболели.

„Нашата болница има само 87 легла, запълват се много бързо. Не е много често, но се случва да ги препращаме към други лечебни заведения”, заяви д-р Калайков.

 

 

Проф. Радка Тинчева категорично отрече деца да са преглеждани или настанявани за лечение във фоайето и коридорите на болницата.

„Не съм виждала да се преглежда дете в коридора, нито да се настанява в коридора”, заяви проф. Тинчева.

 „Много опасен е този феномен, в който в един ден се обезглавяват 3 болници. Много опасен е фактът да се вменява вина на човек, която не е доказана”, заяви д-р Даниел Илиев.

Повече гледайте във видеото

Репортер: Виктория Бояджиева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.