Решението е на Софийския апелативен съд

Израелският гражданин Гал Барак, който е разследван за измама в особено големи размери, ще бъде предаден на австрийските власти. Това реши Софийския апелативен съд.

Магистратите уважиха протеста на Окръжната прокуратура в столицата.  В него е изразено несъгласие с изводите на СОС, че  европейската заповед за арест е издадена от некомпетентен орган.  Според държавното обвинение е пренебрегнато обстоятелството, че е налице одобрение  на направеното искане от съд.  Оспорва се становището на  преобладаващата част от първоинстанционния съдебен състав, че издадената европейска заповед за арест /ЕЗА/ не съдържа конкретни данни за обстоятелствата относно време, място и степен на участието на исканото лице в извършване на престъпленията, за които е образувано наказателното производство.

Прокуратурата участва в разследването на мащабна онлайн финансова измама

Гал Барак е обвинен в пране на пари, участие в престъпна група и др. От съдържанието на ЕЗА и предоставената допълнителна информация става ясно, че се касае за широкомащабна трансгранична престъпна дейност, извършвана на територията на Австрия, Германия, Конфедерация Швейцария, Република Сърбия и България. Вредите от нея от 2015 година до този момент възлизат на над 10 милиона евро.

Израелският гражданин е бил задържан при напускане на България на ГКПП „Калотина”, като се е легитимирал с официален документ – редовен паспорт на гражданин на Р Израел.

Софийският апелативен съд е определил като основателни доводите на прокурора, че има опасност исканото лице да се укрие и да извърши ново престъпление. С решението е допуснато предаването на Барак и му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража.

Съдът решава дали да бъде екстрадиран Гал Барак

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.