През цялата нощ около 2000 снегорина почистваха пътищата

Снеговалежите спират, пътищата навсякъде са проходими, но на много места шофирането е рисково.

Възможни са проблеми с придвижването през прохода „Шипка”, където има 15 сантиметра сняг. В Южна България малко след полунощ от пътната агенция въведоха пълна забрана за движение на превозни средства над 12 тона за цялата територията на област Смолян. Там има и населени места без електричество.

Буксуващи автомобили, изнервени шофьори, коли с летни гуми и пътища като пързалки. В истинско изпитание се превъна обилният сняг за пътуващите в Смолянска област.

„Отдолу е лед, а отгоре сняг. Имали техника, но една от машините била развалена. Нека дойдат и да си свършат работата. Затова ли плащаме винетки на камионите и данъци. Всяка година ни изненадва тази зима. Докога?”, каза шофьорът на камион Владислав Байряктаров.

Най-критична се оказа ситуацията на проходите „Рожен” и „Превала”, където десетки тирове закъсаха. Някои от камионите блокираха пътищата и се наложи да бъдат изтеглени с тежка техника.

БЯЛА ЗИМА: Обилни снеговалежи на много места в страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

За да предотврати инциденти, полицията спря всички камиони над 12 тона още на изхода на Чепеларе. Оттам признаха, че има пропуски в дейността на снегопочистващата фирма.

„Пътищата не са добре опесъчени и също така не са почистени”, посочи инсп. Владимир Парунев, от „Пътна полиция” – Смолян.

От областната управа отрекоха да имат вина за ситуацията. „Цяла нощ машините са работили. Повече от 90 бяха днес на терен. На няколко места имаше невралгични моменти, но те бяха преодолени в рамките на два часа”, добави зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Тежкият и мокър сняг скъса електропроводи. Четири села в Община Чепеларе от сутринта са без ток.

„Основно е от обледяване на проводниците. Имаме също и скъсан проводник в района на Нареченски бани. Навсякъде са изпратени екипи. Имаме готовност да насочим и още хора”, каза ръководителят на ЕРЮГ- Смолян Александър Кадиев.

Властите предупреждават, че с настъпването на нощта се очаква температурите да паднат и да се образуват поледици.

А в Южна България, малко след полунощ от пътната агенция въведоха пълна забрана за движение на превозни средства над 12 тона за цялата територията на смолянска област. Там има и населени места без ток. Преди минути от Пътната агенция съобщиха, че на пътя Асеновград - Смолян е паднала скала, пътни полицаи пропускат колите в едното платно.

Репортери: Биляна Борисова, Георги Манев, Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.