Планира се алтернативният маршрут да бъде открит от 1 януари 2020 г.

"България и Румъния са готови да пропуснат до Молдова необходимите количества руски газ при прекратяване на транзита през Украйна". Това съобщи днес молдовският президент Игор Додон, цитиран от БТА. По думите му това споразумение е било постигнато в Брюксел на среща на газоразпределителните дружества на страните, които се готвят за доставки по трансбалканския коридор.

"Беше постигнато споразумение за увеличаване на реверсивните доставки на необходимите за Република Молдова количества газ, които да покрият всички нужди на потребителите. Става дума за около 15 млн. куб метра дневно", написа Додон на страницата си във Facebook. Съгласно публикацията, за да изпълнят това споразумение, операторите от България, Румъния и Молдова трябва да изменят договорите за междусистемните връзки.

Молдова и Русия са договорили намаляване на цените на газа

"Веднага след подписването на тези споразумения, Молдова ще бъде готова да получава газ в реверсивен режим", отбеляза президентът. По-рано компания "Молдовагаз" съобщи, че има готовност за реверсивни доставки на територията си от техническа гледна точка. Операторът увери, че работата по участъците в другите страни е "в последен стадий на изпълнение".

Планира се алтернативният маршрут да бъде открит от 1 януари 2020 г.