На ръба на смъртта Живко Джамяров разбира, че за да се спаси трябва да промени начина си на живот

Да оставиш обещаващо бъдеще с висок стандарт на живот в Германия и да смениш професията като започнеш от нулата в България просто, за да си здрав. Тогава едва на 24, но вече много болен, Живко Джамяров споделя как забавяне на темпото и "жива храна" излекували не само тялото, но и духа му. На ръба на смъртта младият мъж разбира, че за да се спаси трябва да промени начина си на живот и най-вече начина си на хранене.

Живко се храни с пица от прясно смляно брашно от лимец, сирене от ядки и таратор с кисело мляко пак от ядки. Той нарича всичко това "жива храна" - непреработена и с неживотински произход. Въпреки че днес тя е начина му на живот допреди 12 години Живко изобщо нямал отношение към нея.

„За мен яденето беше просто нещо тривиално, което трябва да свърша през деня си”, разказа мъжът.

Апетитът за сладко е признак за лош сън

Преди години Живко е бил студент в Бон. Изучава староскандинавски език и История на викингите. Не обръща внимание на стреса, на който е подложен по време на следването си в чуждата държава. Докато един ден стресът не обръща внимание на него.

„Трупах постоянно килограми, изпадах в депресия, опада ми косата. Бях абсолютно нефункционален, защото много често се събуждах с температура около 39 градуса, която продължаваше до към обяд и после изчезваше. Имаше моменти, в които бях в абсолютна слабост, дори ми беше трудно да се движа. Поглеждайки се в огледалото имаше моменти, в което не можех да се позная изобщо”, споделя още Живко Джамяров.

Приспива ви се след хранене? На какво е симптом

Когато достига 130 килограма, а през организма му минават поредица инфекции, Живко отива на лекар. Оказва се, че щитовидната му жлеза е със силно подтисната функция. Започва да спортува и се замисля, че може би това, с което се храни все пак има значение.

„Това ме провокира да видя какво е рафинирано олио, какво е студено пресовано олио. Да започна да се интересувам от пълнозърнести храни и продукти. Започнах да се храня изцяло с растителна харна, като това бяха постепенни стъпки”, каза още Живко.

Руски учени откриха как да преодолеем зимната депресия

Той избира да се прибере у дома, където се чувства по-добре. „Реших, че трябва да намеря повече спокойствие. Моите корени са тук и аз винаги съм се чувствал най-добре в родината. Независимо, че обичам много да пътувам до различни дестинации по света”, допълни мъжът.

Състоянието му се подобрява значително. Малко след това обаче Живко получава инсулт.

„Получих доста голям кръвоизлив в мозъка. За мен това беше вече допълнителната мотивация да променя още нещо в живота си”, разказа Живко.

Речено - сторено. Персоналната промяна го отвежда и до професионална. Решава, че е най-добре ако се преплетат. Скандинавистиката Живко оставя в Бон и отваря ресторант за „жива” храна в София. 

„„Жива” храна ще е тази, която има запазени ензими в нея. Също микро и макро елементи и съответно оказва ползотворно влияние върху нашия чревен тракт”, поясни Живко.

Той съветва всички свои клиенти да се хранят правилно, да имат физическа активност и да спят достатъчно.