Новото звено беше официално открито от вътрешния министър Младен Маринов

Полицията, Пожарната, Агенция "Автомобилна администрация“ и Агенция "Пътна инфраструктура" ще работят заедно в единен координационен център. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов, който представи новата структура. Целта на звеното е при възникване на инцидент всички отговорни институции да реагират своевременно. Центърът няма да иззема функциите на спешния телефон 112. Дежурните оттам ще подават сигналите на центъра.

Стаята на центъра разполага с монитори, на които в реално време се виждат всички пътни участъци в ремонт. При нужда или задръствания отделните регионални структури на МВР ще изпращат допълнителни пътни полицаи.

По изграждането на съвместния екип се работи от два месеца. Неговата ефективност вече се е доказала при няколко инцидента от последните дни, съобщи още Маринов.

Вътрешният министър уточни, че центърът ще разполага с базата данни на всички институции. При сигнал на пътя ще може да се вижда дали шофьорът има нарушения, дали е с валидна книжка, дали е употребил алкохол. Гражданите също могат да изпращат клипове със засечени нарушители, които по-най-бързия начин да бъдат спрени от пътните полицаи. Цялата информация ще се подава своевременно и на министъра.

Главният секретар на МВР съобщи, че от началото на годината са станали 6413 тежки ПТП-та с 594 жертви и повече от 8000 ранени.