Преди това всичките служители подадоха молби за напускане

Хаос в ТЕЛК-Ловеч. Областната болница закри експертната лекарска комисия с днешна дата, което доведе до напрежение между лекари и пациенти.

Причината е завръщането на председателя на комисията д-р Донка Минкова от продължителен неплатен отпуск и вълна от оставки на нейни колеги. Те отказват да работят с нея.

ТЕЛК - Ловеч застрашен от закриване

Д-р Минкова беше арестувана по подозрение, че е издавала експертни решения срещу подкуп. Тя поиска да влезе на работното си място, което доведе до прекратяване на дейността на комисията. Не е ясно кога здравното министерство и регионалната здравна инспекция ще сформират нова ТЕЛК- комисия в Ловеч, която обслужва над 3000 пациенти годишно. 

Пуснаха под домашен арест шефката на ТЕЛК - Ловеч

„Много хора се притесняват от мен, но аз няма да се оттегля, защото 13 години съм работила за стабилизирането на тази институция и мисля, че съм я стабилизирала”, заяви д-р Донка Минкова.

Тя отхвърли обвинението във взимане на подкупи срещу ТЕЛК решения. „Няма, как да съм взимала хиляди левове и да живея в жилище 64 квадрата и да карам автомобил от 2001 година”, каза Минкова.

 

 

Но разказа, че е взела от пациентка подарък – печена пуйка. Това било описано и в досъдебното производство.„За тази пуйка, аз отказах на госпожата и тя се е свързала с моя колежка и тя ми се обади и ме помоли да я взема, защото тази жена ми е била много благодарна”, допълни Минкова.

При създадения хаос с неработещ ТЕЛК,най- ощетени се оказаха пациентите. „Днес идваме, не сме информирани, че стачкуват и така нататък. Това може да се случи само тук. Никъде, другаде”, каза една от тях.

Не е ясно, кога здравното министерство и регионалната здравна инспекция ще сформират нова ТЕЛК в Ловеч.

„Няма да съществува този състав на ТЕЛК с този председател. Съответно се преустановява дейността на ТЕЛК, но има възможности да се гарантират правата на гражданите по отношение на експертизата”, заяви д-р Атанас Атанасов, прокурист на МОБАЛ – Ловеч.

ТЕЛК – Ловеч обслужва над 3 000 пациента годишно.