Продължават разговорите при държавния глава за нуждата от промени в Конституцията

Да остане ли прокуратурата част от съдебната система. Това обсъдиха президентът Румен Радев и представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Това е втората среща от серията консултации при президента, за това, дали трябва да има промени в Конституцията по темата главен прокурор.

Президентът призова да се даде възможност на новите главен прокурор и председател на Антикорупционната комисия да работят, за да имат възможност да убедят обществото, че действат в негов интерес.

„Задачата на новия главен прокурор е да убеди обществото, че брани закона, а не управляващите и определени олигарси. Пред новия председател на КПКОНПИ стои предизвикателството да го превърне от пасивен - в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи”, посочи президентът Румен Радев.

Голяма част от участниците в дебата призоваха за по-малко политическо влияние в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

„Да се увеличи съотношението на съдии, избрани от съдии, спрямо тези, излъчени от парламентарната квота”, посочи Емил Дечев от Съюза на съдиите в България.

Чуха се и различни предложения за това кой да разследва главния прокурор. Например специален орган, с участието на председателя на КС и шефовете на върховните съдилища или структура, избрана от парламента.

„Едно такова разследване на главния прокурор да се извършва от съдия, член на наказателната колегия на Върховния касационен съд”, добави Дечев.

Радев започва консултациите за промени в Конституцията

От Асоциацията на прокурорите в България припомниха, че досега основният закон на страната е променян 6 пъти, като 5 от тях са били в частта за съдебната власт и фокусът се е измествал върху прокуратурата.

„Не е трудно да се отвори кутията на Пандора. Ние не би трябвало да допускаме подобно нещо. Прокуратурата е и трябва да остане в съдебната система”, коментира Евгени Иванов от Асоциацията на прокурорите в България.

Реформа обаче трябва, при това спешна, категорични са от неправителствения сектор. „Само споменаването на думата прокуратура вдига напрежението във всички парламентарни групи до точка на кипене”, разкри Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки”.

Очаква се това да не е последната среща при президента по тази тема.